4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsfaltarea pe sarite

Asfaltarea pe sarite

Ca banul public este risipit adesea pe lucrari care nu au nici o legatura cu nevoile craiovenilor nu mai este de mult un secret pentru nimeni. Lipsa unui program de investitii in infrastructura orasului pe o perioada mai mare decât ziua de mâine duce la abordari haotice banuite a fi initiate din interese obscure ale unora sau altora ce sunt vremelnic la putere.


Functionarii Directiei tehnice de investitii si gospodarie comunala a Primariei Craiova sunt cei care la inceputul fiecarui an propun consiliului local programul orientativ cu necesarul de lucrari de intretinere si reparare a strazilor orasului, solicitând totodata si aprobarea sumelor de bani cu care sa se efectueze lucrarile. Cum banii ceruti sunt intotdeauna mai multi decât cei aprobati, aceiasi functionari refac programul dupa cum ii taie capul sau dupa cum le dicteaza interesul lor ori presiunile celor ce detin vremelnic puterea.


Vecinii vad tot


In urma cu cinci ani, strada Parângului din Craiova a beneficiat de atentia edililor, condusi atunci de primarul Vasile Bulucea si viceprimarul Antonie Solomon. Asa se face ca in anul 2001 din programul de reparatii si intretinere strazi s-a reusit asfaltarea a 5.670 mp din aceasta strada, adica aproximativ jumatate din lungime. Tot atunci s-au asfaltat si aleile III si IV, ramânând pietruite aleile I, II, V, VI si VII Parângului. Locuitorii de pe jumatatea de strada neasfaltata, ca si cei de pe aleile ramase „pavate“ cu pietris nu au inteles nici atunci, si nici acum logica dupa care edilii au procedat asa si banuiesc in continuare ca alegerea portiunilor de strazi sau alei care au fost asfaltate s-a facut in functie de persoanele importante care locuiesc acolo. Pentru aleea III Parângului sunt convinsi ca Bulucea a ordonat asfaltarea ca sa-i faca pe plac colegului sau de partid, Ion Calin, fostul prefect si actualul deputat al PSD, al carui frate locuieste pe alee. Vecinii cred ca in dreptul casei fostului director de la Serviciul taxe si impozite al primariei, Teodor Voinea, s-a turnat asfalt pentru ca era persoana importanta, iar ei, amarastenii, au ramas tot in noroaie pâna isi vor descoperi o ruda importanta la primarie.


Asfalt din loc in loc


Viceprimarul Gheorghe Nedelescu crede ca lucrarile din acea zona au fost facute legal, dar neinspirat. „Acele lucrari nu au fost facute pe vremea mandatului meu, dar m-am interesat la directia primariei si am aflat ca au fost legale, de vreme ce primaria a primit descarcare de gestiune. Nu exclud posibilitatea ca atunci sa se fi produs oarece presiuni, dar nici nu pot sa afirm ca presiunile au existat. Oricum, daca au asfaltat doar jumatate din strada si au sarit sa asfalteze alte doua alei, mi se pare ciudat, dar nu ilegal“, a spus vicele Nedelescu.


Sever Bordu, director al Directiei tehnice din primarie in anul 2001, sustine ca totul s-a facut legal si ca nu este vorba de nici o presiune politica, ci doar de respectarea unui program. „La inceputul fiecarui an, directia noastra facea un program orientativ cu lucrarile de reparatii si intretinere, program pe baza caruia solicitam de la consiliul local sumele necesare. In anul 2001 am solicitat 400 de miliarde de lei si am primit 50 de miliarde de lei, fapt pentru care a trebuit sa refacem programul taind de pe lista multe strazi pe care propusesem lucrari. Ca sa ne ajunga banii, am asfaltat doar jumatate din strada Parângului si aleile III si IV, nu pentru ca acolo stau oameni importanti, ci pentru ca asa era facut programul. Dupa ce le-am asfaltat, le-am cuprins in inventarul strazilor Craiovei, inventar unde figureaza ca asfaltate. Restul strazii si restul aleilor figureaza in inventar ca balastate“, a spus Sever Bordu


Calin crede ca a fost lovit politic


Ion Calin, actual deputat PSD, nu recunoaste ca ar fi facut presiuni directe sau indirecte asupra edililor pentru a asfalta aleea pe care are casa fratele sau. „Este o lovitura politica si banuiesc de la cine vine din primarie. In 2001, eu eram secretar de stat in Ministerul Administratiei, iar in 2003 am fost prefect. Acel program era al Primariei Craiova si eu nu am facut nici un fel de presiune. Pe aleea III Parângului au stat si parintii mei, si eu si acum sta fratele meu, dar nu stiu cine a propus-o pentru asfaltare“. Fostul director de la Serviciul taxe si impozite al Primariei Craiova, Teodor Voinea, care are casa pe jumatatea neasfaltata a strazii Parângului, dar are asfalt la el la poarta, nu recunoaste asfaltul de beton. „Eu mi-am turnat betonul la poarta inainte de a fi director la taxe si impozite, pentru ca nu puteam sa ies cu masina din curte. Oricum, locuiesc in jumatatea strazii neasfaltate si daca aveam vreo putere asfaltau si la mine“.


Pe strada Parângului, pe lânga problema asfaltului turnat pe sarite, exista alta, legata de lipsa sistemului de canalizare care ar fi trebuit sa aiba prioritate in fata asfaltului. Contrar tuturor normelor tehnice de amenajare a strazilor moderne, in acea zona, dupa ce s-a turnat asfaltul, se va sparge pentru canalizare. „Primaria ar fi putut sa toarne asfalt pe acea strada doar daca ar fi fost inclinata, ca sa poata prelua apele pluviale, daca ar fi avut santuri laterale sau daca strada ar fi avut bombament (ar fi fost la mijloc bombata) pentru a permite scurgerea apelor“, a spus Sever Bordu. Pe strada Parângului, nici una dintre aceste conditii nu este indeplinita, cu toate ca receptia lucrarilor a fost semnata chiar si de Inspectia in Constructii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII